Blog > Komentarze do wpisu
debiut ;)
Gotowanie to moja wielka pasja, a kuchnia jest sercem mojego domu. Nad delikatnie bulgoczącym pomidorowo - bazyliowym sosem do spaghetti odreagowuję stresy; przygotowując pachnącą tymiankiem zupę z ciecierzycy zapominam o codziennych troskach; a mieszając delikatnie żółtka z mascarpone na idealnie aksamitne malinowe tiramisu z bezami odnajduję swoje miejsce na świecie...

Pierwszymi przepisami jakimi chciałabym się podzielić są przepyszne nadziewane pomidorki oraz kotlety pachnące szałwią i cytryną.

 

Nadziewane pomidory

4 średniej wielkości pomidory

80 ml oliwy z oliwek

1/2 dużej białej cebuli, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

40 g bułki tartej

2 łyżki zielonych oliwek, pokrojonych

4 fileciki anchois, odsączone i posiekane

1 łyżka świeżo posiekanego oregano

1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

2 łyżki startego parmezanu

Najpierw należy ściąć wierzch pomidora, delikatnie wydrążyć środek. Wydrążone pomidory ułożyć otworem do dołu na ręczniku papierowym, osączyć.

Na oliwie podsmażyć na niewielkim ogniu drobno posiekaną cebulę (ok.5 minut) pod koniec dodając czosnek. Ściągnąć z palnika wymieszać cebulę z tartą bułką, oliwkami, anchois i ziołami.

Pomidory napełnić powstałą pastą, posypać parmezanem i umieścić w naczyniu żaroodpornym.

Piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 1800 C, tak aby nadzienie przyrumieniło się.

Pomidory wyjąć z pieca i podawać po kilku minutach (uwaga: są bardzo gorące ;)

 

Kotlety wieprzowe pachnące szałwią i cytryną

2 średniej wielkości kotlety wieprzowe

sok wyciśnięty z połowy cytryny

2 łyżki świeżo posiekanych listków szałwi

2 plastry szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej szynki (np. szwardzwaldzkiej)

sól, pieprz

masło

Kotlety rozbić na grubość około 0,5 cm. Następnie zalać je sokiem z cytryny i odstawić na 30 minut do lodówki.

Po wyciągnięciu z lodówki osuszyć mięso papierowym ręcznikiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec posypując posiekanymi listkami szałwi. Na tak przygotowane kotlety położyć po plastrze szynki i spiąć wykałaczką.

Masło rozpuścić na patelni. Kiedy patelnia będzie rozgrzana położyć mięso i smażyć 3-4 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu przełożyć na talerz, usunąć wykałaczki i przybrać listkami świeżej szałwi.

 

Smacznego!

 

 

 

 

piątek, 13 sierpnia 2010, czingos

Polecane wpisy