Blog > Komentarze do wpisu
włoskie smaki
Za każdym razem kiedy odczuwam tęsknotę za włoskimi smakami, pędzę do kuchni by przygotować lekką zupę pomidorową, w której w idealną kompozycję łączą się pomidory, czosnek oraz zioła...

Włoska zupa pomidorowa

1 łyżka oliwy z oliwek

1 puszka krojonych pomidorów lub 650g świeżych pomidorów

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

1 łodyga selera naciowego

1 papryczka peperoncino

2 łyżki suszonego oregano

2 łyżki suszonej bazyli

2 szklanki wody

2 kostki bulionu warzywnego

1 płaska łyżeczka cukru

sól, pieprz

100 g makaronu (najlepiej fusilli - spiralki, świderki)

starty parmezan i świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania

Do garnka wlewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę i seler, podsmażając na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Do cebuli dodajemy rozgnieciony lub starty czosnek, peperoncino i suszone zioła; podsmażamy przez 1 minutę.

W drugim garnku gotujemy około litr wody na makaron, który przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pomidory z puszki wlewamy do garnka z cebulą i rozcieńczamy całość około dwiema szklankami wody (stopniowo, tak aby zupa nie była zbyt wodnista). Pozostawiamy zupę na palniku i czekamy aż zacznie bulgotać, wtedy wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut. Na koniec wyciągamy peperoncino z zupy, miksujemy na krem (najlepiej blenderem) i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Na talerz wlewamy zupę, dokładamy makaron i posypujemy parmezanem i natką pietruszki.

 

Smacznego!

sobota, 14 sierpnia 2010, czingos

Polecane wpisy

Komentarze
2010/08/15 12:24:41
wygląda pysznie i na pewno też tak smakuje, jak wszystko co opuszcza Twoja kuchnię :D i nawet jest na moim poziomie kulinarnym ;P na pewno spróbuje