Blog > Komentarze do wpisu
niezłe ziółko

na moim balkonie rozrasta się w niesamowitym tempie kolendra, postanowiłam więc wykorzystać ją do szybkiego dania inspirowanego kuchnią tajską... co prawda wolałabym by ten sos wystąpił w towarzystwie gryczanej soby, ale ostatnio mam problem, żeby ją dostać :( jeśli u was można ją kupić, to gorąco polecam do tego dania!

 

Indyk w tajskim sosie z ryżem jaśminowym (dla 2 -3 osób)

250 g mięsa z piersi indyka

1 ząbek czosnku

1 szalotka

1 papryczka chili

2-3 cm kawałek imbiru

olej sezamowy

3 łyżki octu ryżowego

3 łyżki wody

1 łyżka cukru brązowego

1 łyżka sosu sojowego

garść listków kolendry

2 łyżki prażonego sezamu

1 szklanka ryżu jaśminowego

Mięso z indyka dokładnie myjemy, kroimy w cienkie paseczki i solimy. Czosnek i szalotkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Imbir obieramy (najłatwiej jest to zrobić przy użyciu małej łyżeczki) i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Papryczkę chili myjemy, oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paseczki. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją producenta, odcedzamy na sitku i odkładamy.

W woku rozgrzewamy olej. Najpierw podsmażamy indyka przez około 2-3 minuty, następnie dorzucamy szalotkę, po minucie dodajemy chili, czosnek, imbir. Podlewamy octem oraz wodą, doprawiamy do smaku cukrem i sosem sojowym. Dusimy wszystko przez chwilę, a kiedy sos zgęstnieje dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy wszystko razem, wykładamy na talerze. Podajemy posypane prażonym sezamem i kolendrą (można też skropić sokiem z limonki :)

Smacznego!

poniedziałek, 11 sierpnia 2014, czingos

Polecane wpisy