Blog > Komentarze do wpisu

dzisiaj włoska klasyka, banalnie prosta, jednak wymagająca uwagi i wyczucia... makaron (polecam ten z Barilli) ugotowany al dente, dobrej jakości oliwa, czosnek leciutko zrumieniony, kawałeczek chili i garść pietruszki... zestaw idealny po ciężkiej nocy ;)

Makaron aglio, olio, peperoncino (dla 1 osoby)

125 g makaronu

1 ząbek czosnku

1/2 papryczki chili*

5 łyżek oliwy

garść pietruszki

sól

grana padano - do podania

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (na 100 g makaronu 1 l wody i 1 łyżeczka soli) zgodnie z instrukcja producenta.

Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, chili oczyszczamy z pestek (sprawdzamy jak ostre jest i dodajemy według uznania, moje było dość łagodne, dlatego dałam połówke) i siekamy w cienkie paseczki. Pietruszkę dokładnie myjemy i siekamy.

W rondelku podgrzewamy na małym ogniu oliwę z czosnkiem i chili, kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy pietruszkę i ściągamy z ognia.

Dodajemy odcedzony makaron do sosu, dokładnie mieszamy, wykładamy na talerz i posypujemy płatkami parmezanu.

*można zastąpić 1 suszonym peperoncino

Smacznego!

 

 

 

wtorek, 12 sierpnia 2014, czingos

Polecane wpisy