czwartek, 31 marca 2011
raz na długi czas
dziś będzie ragu z wołowiną...sos ten ma w mojej kuchni wiele zastosowań,bo można zjeść go z makaronem, ryżem a nawet ziemniakami, nadaje się na "mięsna warstwę" do lazanii czy jakiejś zapiekanki...warto więc stanąć nad wielkim garem i przyrządzić go w większej ilości, podzielić na mniejsze porcje i zamrozić...a potem wykorzystywać do różnych dań, ciesząc się jego doskonałym smakiem mimo mrożenia :)
wtorek, 29 marca 2011
nasza kasza
uwielbiam risotto za jego niepowtarzalny kremowy, maślany smak...jego przygotowanie wymaga cierpliwości i czasu, ale mieszanie mnie odpręża, więc dość często gości w mojej kuchni:) szczególnie, że można ciągle odkrywać je na nowo łącząc z przeróżnymi składnikami... a dziś zamiast ryżu arborio postanowiłam użyć kaszy...pożywnej i bardzo sycącej...wyszło pysznie i naprawdę warto spróbować:)
niedziela, 27 marca 2011
kurczak? tak!
nie lubię mdłych dań z kurczakiem...nie lubię kiedy jest wysuszony na wiór...nie lubię kiedy się go psuje sztucznymi mieszankami do panierowania...bo kurczak potrafi być naprawdę pyszny, ale jak wszystko potrzebuje dobrej oprawy...najlepiej jakiejś wyrazistej, na przykład limonkowo-czosnkowo-imbirowej...do tego ryż basmati, świeże warzywa i obiad gotowy :)
piątek, 25 marca 2011
domowy fast food
taki domowy burger to zupełnie co innego...jest o wiele zdrowszy, mniej kaloryczny i przede wszystkim smaczniejszy niż ten z fast fooda...jego sukces bierze się z tego, że przygotowany jest z domowych, świeżych składników...mięsa zmielonego w domu, pachnącej razowej bułeczki i soczystych, dojrzałych pomidorów...
 
1 , 2 , 3 , 4