niedziela, 20 listopada 2011
szpinak? tak!

jedno z moich ulubionych warzyw to szpinak...co prawda uwielbiam świeży, ale sezon już dawno za nami więc muszę zadowolić się mrożonym (oczywiście dobrej jakości)...a jeśli szpinak, to najlepiej w towarzystwie fety i makaronu...

 

 

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

12 rurek cannelloni (użyłam takich, których nie trzeba wcześniej gotować)

400 g mrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku

200 g fety

1 jajko

sól

pieprz

masło do natłuszczenia formy

Beszamel

25 g masła

2 łyżki mąki pszennej

600 ml mleka

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię. Podgrzewamy na średnim ogniu tak długo, aż cała woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia.

Fetę rozgniatamy widelcem, łączymy z jajkiem, startym ząbkiem czosnku i przestudzonym szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC.

Formę do zapiekania smarujemy masłem. Rurkę cannelloni ustawiamy pionowo i nadziewamy masą przy użyciu szprycy lub małej łyżeczki. Układamy w formie. Postępujemy tak samo z kolejnymi rurkami cannelloni.

Przygotowujemy beszamel. Mleko mocno podgrzewamy. Masło topimy w garnku, dodajemy do niego mąkę i podsmażamy około 1 minutę. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli wlewamy gorące mleko, cały czas mieszając rózgą. Stawiamy garnek z powrotem na palnik i czekamy aż sos się zagotuje, w dalszym ciągu mieszając. Sos podgrzewamy i mieszamy, aż zgęstnieje. Gdy będzie gotowy doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Polewamy cannelloni sosem beszamelowym i zapiekamy 20-25 minut.

Smacznego!

 

 

wtorek, 08 listopada 2011
zielono mi

dziś proponuję dodatek do dania głównego...placuszki z cukinii, które idealnie pasują do grillowanego łososia czy pstrąga...nie wymagają wiele pracy, a są miłą odmianą...a do tego smakują rewelacyjnie :)

przepis pochodzi z kwestii smaku

 

Placuszki z cukinii

30 g mąki pszennej

1 cukinia

1 jajo

2 łyżki mleka

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Sos jogurtowy:

250 ml jogurtu greckiego

1 starty ząbek czosnku

garść posiekanej dymki, pietruszki lub szczypiorku

płaska łyżeczka soli

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Mąkę wsypujemy do miski mieszamy z roztrzepanym jajkiem (najlepiej rózgą). Stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy startą cukinię. Doprawiamy solą i pieprzem.

2 łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni. Nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty z jednej strony, po czym obracamy i smażymy jeszcze 1-2 minuty.

Wszyskie składniki na sos jogurtowy łączymy ze sobą; doprawiamy solą.

Placuszki podajemy z sosem jogurtowym.

Smacznego!

poniedziałek, 07 listopada 2011
to co nas ogrzewa

kiedy człowiek marznie to chętnie sięga po gorące i sycące dania...taka właśnie jest fasolka zapiekana z kiełbaskami...rozgrzeje nawet największego zmarzlucha i nasyci głodomora :)

 

 

Kiełbaski z fasolką (3 porcje)

9 surowych kiełbasek lub frankfuterek

2 puszki czerwonej fasolki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka tymianku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie (3-5 minut). Gdy cebula się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Fasolkę wyciągamy z puszki, przepłukujemy i mieszamy w naczyniu żaroodpornym z cebulką, tymiankiem, szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Kiełbaski smażymy na patelni, aż ładnie się zarumienią, wtedy układamy je w naczyniu z fasolką i cebulą. Całość wstawiamy do piekarnika na około 25 minut (aż fasolka zmięknie, a kiełbaski będą miały chrupiąca skórkę).

Smacznego!

niedziela, 06 listopada 2011
smak słońca

pamiętam, kiedy pierwszy raz spróbowałam focaccię...był piękny, gorący dzień, a ja wygrzewałam się na włoskiej plaży...słońce cudownie przypiekało, a my zastanawialiśmy się co by tu przekąsić na drugie śniadanie...wybraliśmy się do pobliskiej piekarni...a kiedy zobaczyłam tam drożdżowe placki z rozmarynem, oliwkami, cebulą, pomidorami, chciałam poznać smak każdego z nich...


 

Focaccia

Ciasto:

350g mąki pszennej (może być typ 450, lub chlebowa)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka drożdży

250ml ciepłej wody

1 łyżeczka oliwy

Dodatki:

oliwki czarne

tymianek lub rozmaryn

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże, sól, pieprz, oliwę i wlewamy wodę. Wyrabiamy na gładką masę (przez jakieś 10 minut). Formujemy kulę, wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić objętość).

Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na placek grubości ok. 2 cm. Układamy na nim zioła oraz oliwki, które lekko wciskamy w ciasto.

Pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 230oC.

 

Smacznego!


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25