piątek, 03 września 2010
jedwabisty sos
konsystencja tego sosu urzeknie każdego...jest idealnie jedwabisty,a jego smak bardzo intensywny, dzięki gorgonzoli. czasem dodaję do niego orzechów włoskich, czasem migdałów czy gruszek dla osłody ;) wtedy nabiera nowych walorów smakowych...jednak za każdym razem jest niezmiennie pyszny :)
czwartek, 02 września 2010
kurczę pieczone ;)
nie znam lepszego sposobu na cudownego aromatycznego kurczaka z delikatnym, rozpływającym się w ustach mięsem i złotą skórką...dawno temu w pewnej znanej telewizji kulinarnej widziałam ten przepis i bardzo utkwił mi w pamięci, a po moich niewielkich modyfikacjach stał się jednym z ulubionych.
poniedziałek, 30 sierpnia 2010
na pochmurne dni
w takie paskudne deszczowe dni najlepiej przygotować piękną kolorową sałatkę :)a najlepsza na takie dni będzie ta z grillowanym brzoskwiniami, bo kiedy w twojej kuchni rozniesie się ich zapach to od razu zapomnisz o szarudze za oknem...
sobota, 28 sierpnia 2010
tex-mex
nigdy nie byłam w meksyku, nie próbowałam prawdziwych meksykańskich dań...więc to co przygotowuję jako fasolkę po meksykańsku jest tylko moim wyobrażeniem o tym jak mogłaby smakować...dla mnie jest mocno pikantna z dodatkiem pomidorów, pachnąca czosnkiem i kminem rzymskim...nie wiem ile ma wspólnego z autentyczną kuchnią meksykańską, ale taka smakuje mi najbardziej :)