poniedziałek, 03 października 2011
zupa dnia

może znowu banalnie, może mało wykwintnie...ale smacznie i domowo...chrupiące grzanki z aksamitnym kremem pieczarkowym tworzą zgrany duet... a miseczka ciepłej zupy to doskonały dodatek do jesiennego wieczoru we dwoje z dobrym filmem :)

 

Kremowa zupa pieczarkowa z grzankami (4 porcje)

500g pieczarek

1 mała cebula

2 łyżki masła

ok. 1 l bulionu warzywnego (najlepiej swojego ale może też być z kostki)

2 łyżki jogurtu greckiego

sól, świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

3 kromki chleba

oliwa z oliwek

Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekane pieczarki oraz cebulę. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut.

Następnie zalewamy pieczarki bulionem i  gotujemy  jeszcze  przez  20  minut    na małym ogniu.

Po tym czasie przelewamy zupę do dużego pojemnika blendera i miksujemy na najwyższych obrotach, aż zupa będzie idealnie kremowa. Przelewamy całość do garnka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można rozcieńczyć ją bulionem.

Jogurt umieszczamy w kubku i dodajemy do niego kilka łyżek zupy, mieszamy. Tą czynność powtarzamy aż będziemy mieć pełny kubek jogurtu z zupą, wtedy dopiero wlewamy tą mieszankę do garnka i mieszamy (dzięki temu jogurt się nie zważy). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz kroimy chleb w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy 5 łyżek oliwy i dodajemy chleb. Smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając by grzanki były równomiernie podpieczone. 

Gotową zupę wlewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki i grzankami.

Smacznego!

 

 

środa, 28 września 2011
orzeszki w roli głównej

schabowy po mojemu...w chrupiącej panierce z mielonych orzeszków, zamiast tradycyjnej bułki tartej...do tego żurawiny i pyszne danie gotowe...jeśli lubicie kotlety schabowe to te z pewnością wam zasmakują :)

Orzechowy schabowy

4 kotlety schabowe z kością

1 jajo

orzechów laskowych, włoskich lub mieszanych

sól, pieprz

olej do smażenia

Orzech mielimy w blenderze (jednak nie za mocno, nie powinna powstać "mąka" orzechowa).

Kotlety rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku a potem w orzechach.

Smażymy na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony, aż orzechy się zezłocą.

Orzechowe kotlety smakują najlepiej z łyżeczką żurawiny.

Smacznego!

poniedziałek, 26 września 2011
ziemniaczane pyszności

ziemniaki z ogniska palonego z liści, które opadły z naszych drzew w ogródku...to smak jesieni miały grubą skórę, wyjątkowo delikatny środek i niepowtarzalny smak...dzisiaj próbuję go odnaleźć...więc zapiekłam ziemniaki w całości w piekarniku...wyszły bardzo smaczne, ale bez palenia liści to już nie to samo...

 

 

Pieczone ziemniaki

na jedną osobę 1 duży ziemniak lub 2 mniejsze

oliwa z oliwek

sól

Ziemniaki dokładnie szorujemy, smarujemy oliwą i obtaczamy w soli. Następnie nakłuwamy widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200oC tak długo, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Może to potrwać godzinę, nawet dłużej, zależy od ziemniaków. Miękkość ziemniaków sprawdzamy wbijając patyczek do szaszłyków lub widelec.

 

Masło czosnkowe

1 kostka miękkiego masła

pęczek pietruszki

pęczek szczypiorku

pęczek koperku

3 ząbki czosnku

sól

Zioła myjemy, drobno siekamy i umieszczamy w dużej misce. Do ziół dodajemy masło, sól i starte ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy.

Upieczone ziemniaki rozcinamy "na krzyż" i pośrodku umieszczamy po łyżeczce masła czosnkowego. Mogą być dodatkiem do mięsa, ryby, ale równie dobrze same mogą być daniem głównym.

 

Smacznego!

piątek, 09 września 2011
krótka przerwa

uciekam na urlop...więc będzie chwila przerwy na blogu...

pozdrawiam 

lena  :)

13:52, czingos
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25