poniedziałek, 07 listopada 2011
to co nas ogrzewa

kiedy człowiek marznie to chętnie sięga po gorące i sycące dania...taka właśnie jest fasolka zapiekana z kiełbaskami...rozgrzeje nawet największego zmarzlucha i nasyci głodomora :)

 

 

Kiełbaski z fasolką (3 porcje)

9 surowych kiełbasek lub frankfuterek

2 puszki czerwonej fasolki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka tymianku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

piekarnik nagrzewamy do 180oC.

Cebulkę i czosnek obieramy, siekamy i podsmażamy na oliwie (3-5 minut). Gdy cebula się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.

Fasolkę wyciągamy z puszki, przepłukujemy i mieszamy w naczyniu żaroodpornym z cebulką, tymiankiem, szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Kiełbaski smażymy na patelni, aż ładnie się zarumienią, wtedy układamy je w naczyniu z fasolką i cebulą. Całość wstawiamy do piekarnika na około 25 minut (aż fasolka zmięknie, a kiełbaski będą miały chrupiąca skórkę).

Smacznego!

czwartek, 27 października 2011
wykwintnie

wykwintne jedzenie nie zawsze wymaga wielogodzinnego stania nad garami w kuchni...bo taka na przykład polędwiczka wieprzowa nie znosi długiego smażenia...raz, dwa i już jest gotowa...a do tego ryż jaśminowy i mamy w 15 minut eleganckie, odświętne danie :)

 


 

Polędwiczki z jabłkiem w occie balsamicznym

Polędwiczka wieprzowa (300-400g)

2 łyżki masła

1 obrane jabłko, pokrojone w 2-3 cm kawałki

50 ml octu balsamicznego

50 ml bulionu

2 łyżeczki cukru pudru

szczypta soli, pieprzu,

1 płaska łyżeczka majeranku

Polędwiczkę kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na maśle około 12-14 minut, przewracając kilka razy. Ściągamy gotowe mięso z patelni na talerz i przykrywamy folią aluminiową.

Na patelnię wrzucamy kawałki jabłka zalewamy bulionem, octem balsamicznym, doprawiamy majerankiem i cukrem pudrem. Gotujemy sos na średnim ogniu, aż będzie dosyć gęsty (kilka minut).

Na talerzu układamy kawałki polędwiczek a na nich jabłka w sosie balsamicznym. Do tego danie dobrze pasuje ryż jaśminowy :)

Smacznego!


środa, 28 września 2011
orzeszki w roli głównej

schabowy po mojemu...w chrupiącej panierce z mielonych orzeszków, zamiast tradycyjnej bułki tartej...do tego żurawiny i pyszne danie gotowe...jeśli lubicie kotlety schabowe to te z pewnością wam zasmakują :)

Orzechowy schabowy

4 kotlety schabowe z kością

1 jajo

orzechów laskowych, włoskich lub mieszanych

sól, pieprz

olej do smażenia

Orzech mielimy w blenderze (jednak nie za mocno, nie powinna powstać "mąka" orzechowa).

Kotlety rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku a potem w orzechach.

Smażymy na rozgrzanym oleju po 4-5 minut z każdej strony, aż orzechy się zezłocą.

Orzechowe kotlety smakują najlepiej z łyżeczką żurawiny.

Smacznego!

poniedziałek, 29 sierpnia 2011
mielone po chorwacku

jeśli tak jak ja nie przepadacie za polską wersją kotleta mielonego, to proponuję zmienić trochę przepis, a stanie się on chorwackim cevapcici...jest to bardziej aromatyczna postać, która w oryginale ma w swoim składzie jagnięcinę, która jednak jest dość trudno dostępna u nas...w związku z tym wykorzystuję tylko wołowinę...do cevapcici wystarczy lekka sałatka, odrobina ajvaru i obiad gotowy...obiad idealny na takie upalne dni jak teraz :)


 

Cevapcici (ok. 3 porcje)

500g mielonej wołowiny

2 cebule

3 ząbki czosnku

 kilka kropli tabasco

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka papryki słodkiej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól, świeżo zmielony pieprz

25 ml wody mineralnej

olej do smażenia

Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy (lub mielimy w blenderze).

Mieloną wołowinę wkładamy do dużej miski i dodajemy do niej przyprawy, posiekany czosnek, cebulę, wodę i dokładnie wyrabiamy (najlepiej ręką).

Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie wyjmujemy mięso. Dzielimy na równe części (15-20), z których formujemy ruloniki grubości 3-4 cm. Smażymy na rozgrzanym oleju, często obracając, tak długo aż cevapcici zbrązowieją z wierzchu.

 

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4